Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Clasa: a III -aDisciplina: Limba și literatura românăTitlul: Puiul de căprioară, de Virgil CarianopolAutor: Ioniță Titiana - Carmen

Competența specifică vizată: 3.1. Extragerea unor informaţii de detaliu din texte informative sau literare

VREI SĂ ȘTII MAI MULT? ”Căprioara este cea mai mică specie de capre sălbatice originare din Europa. Masculii au tendința de a fi mai mari si mai robuști, în comparatie cu femelele. Masculul poartă denumirea de căprior, iar femela de căprioară sau ciută. Blana este diferită în funcție de sezon. Iarna, blana este mai deasă, mai lungă, dând animalului un aspect ciufulit, neîngrijit, având culoare cenușie sau maro-cenușiu. În timpul lunilor de vară, blana este mai scurtă și mai rară, având culoare maro sau castaniu aprins. Blana de iarnă începe să crească la începutul lunii septembrie și este schimbată în aprilie-mai. Coada este foarte scurtă, de câtiva centimetri lungime. Capul este mic, mai mult lung decât lat. Botul, în general, este de aceeași culoare ca restul corpului, dar nasul este întotdeauna de culoare neagră. Adesea prezintă diferite pete de culoare albă pe obraji și în partea superioară a gatului. Urechile sunt mari, ovale, fiind conturate cu păr de culoare neagră, iar interiorul este căptușit cu păr moale, de culoare albă. Numai masculii prezintă coarne, care le cad în octombrie-noiembrie, dar le cresc din nou, până vara. Coarnele au, în medie, o lungime de 30 cm. Picioarele sunt suple și prevăzute cu copite înguste și scurte ale căror degete laterale sunt bine dezvoltate. Lungimea corpului este de 95-135 cm. Înălțimea la greaban este de 63-67 cm. Greutatea corporală este de 18-29 kg.” (sursa: animale.ro)