Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

наставник: Лариса Жулина - Митовски

По повод

180-годишнината
од раѓањето на

„Детски албум“ во цртани филмови


„Детски албум“

Под поднасловот на авторот „Дваесет и четири лесни парчиња за пијано“ во 1878 година, Пјотр Илич го објави „Детски албум“. Секој што студирал на музичко училиште сигурно има одиграно барем нешто од страниците на оваа колекција. Ние нема да наведеме апсолутно сè, но ќе наведеме само неколку. Тоа се „Зимско утро“, „Куклена болест“, „Нова кукла“, „Неаполска песна“, „Стара француска песна“, „Сладок сон“, „Руска песна“, валцер, полка, мазурка, „Камаринскаја“ ... Всушност, секое од горенаведените парчиња е многу едноставно и разбирливо и во анализата и во играта, пренесување на нијанси. Но, со оваа едноставност, извонредната убавина на звукот е уникатно комбинирана, и секоја мелодија може да се ужива цело време. Забележуваме и дека во иднина такви композитори како Григ, Дебиси, Барток, Шуман, тие ги зедоа како основа за своите нови опуси токму овие драми што ги напиша Пјотр Чајковски. Делата ја формираа и основата за балетот, кој беше поставен во 1999 година во Југославија и доби многу награди.

Петар Илич Чајковски
07.05.1840
Верглашот пее


Петар Илич Чајковски многу патувал, посетил многу земји. На едно од своите патувања, композиторот ја слушнал пиесата „Верглашот пее“, во која музичката кутија свири монотон, тажен валцер. Вергл е мал пренослив механички инструмент, што го свиреле оние кои не знаеле да свират музички инструменти.


https://www.youtube.com/watch?v=g3wK-8Fvf5M

Кратка биографија на композиторот

Петар Чајковски - руски композитор

Датум на раѓање: 7 мај 1840 година

Почина: 6 ноември 1893 година

Возраст: 53 години

Место на раѓање: Воткинск, Удмуртија, Русија

Професија: композитор, наставник, диригент и музички критичар

Италијанска песна


Италијанската песна е повеќе личи на валцер, односно на танец отколку на песна. Звучи нежно и мирно. Во придружбата, можете да слушнете инструменти како мандолина и гитара, кои се многу чести во Италија.

https://www.youtube.com/watch?v=sV1wgTamITI&feature=emb_imp_woyt


Стара француска песна


Старата француска песна е мечтателна, тажна песна. Обидете се да го доловите карактерот на оваа музика со вашите движења на рацете. Имајте предвид дека во средниот дел пиесата не звучи толку вознемирено и тажно.

https://www.youtube.com/watch?v=5YJ-_5ue3jY


Валцер


Со звуците на прекрасен валцер, Петар Илич Чајковски ни ја пренесува празничната атмосфера на баловите, чиј учесник бил и тој самиот. Способноста да се движи убаво, да танцува, во 19 век се сметала за неопходна за добро воспитана личност.

https://www.youtube.com/watch?v=BT1KtS90Mck


Марш на дрвените војници


Дрвените војници имаат тапани. На почеток свират на мали тапани, а потоа на големи. Во средниот дел, војниците се чини дека се престројуваат, извршувајќи различни команди од нивниот командант. На крај, музиката станува потивка, војниците заминуваат. Обидете се да марширате со музиката и да нацртате војници!

https://www.youtube.com/watch?v=J6hGHTFuemo

Игра со коњчиња


Музиката раскажува за чувствата на детето кога го јава својот коњ играчка! Звучи вознемирено и немирно. Во композицијата се слушаат копитата на коњот.

https://www.youtube.com/watch?v=1Zfzh9j1xj8

Сладок сон

Пиесата „Сладок сон“ доловува нежност. Тоа е сладок сон, сонувајте, танцувајте, сликајте и вашите соништа дефинитивно ќе се остварат!

https://www.youtube.com/watch?v=tHAg3I7sYlI


Полка


Полка е чешки народен танец, многу смешен, палав и весел. Замислете дека овој танец го изведува мало девојче во прекрасен фустан и убави чевли. О, колку грациозно се движи таа! Убавина! Во средниот дел, можеби и се придружува мало момче кое не знае да танцува како неа. Веројатно, нашето девојче решило да му одржи лекција и сега, таа е повторно сама на сцената - убава, полетна и среќна!Германска песна


Германската песна е слична на стариот германски народен танец „Лендлер“. Тој танцувале во дрвени чевли со подтропнување и вртење во круг. Обидете се и вие така да танцувате!

https://www.youtube.com/watch?v=quYkewTY8-M


Наполитанска песна


Неапол е град во Италија. Пиесата наликува на италијанскиот народен танц - тарантела (од името на град во јужна Италија - Таранто). Обидете се да го почувствувате карактерот на музиката со ракоплескање: ракоплескајте погласно во првиот дел, а потивко во вториот, бидејќи карактерот на музиката се менува. Тој станува нежен и мирен.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_Rill2Q_E0

Приказна на дадилката


Навечер, кога детето легнува да спие, бабата, мајката или дадилката за да го смират, му раскажуваат различни бајки: среќни, тажни, мистериозни... Во пиесата „Приказна за дадилката“, музиката на почетокот звучи вознемирувачки и мистериозно . На средината ќе слушнете застрашувачки звуци, а на крајот музиката повторно звучи вознемирувачки и мистериозно. Што може да биде тоа? Размислете и обидете се да нацртате своја бајка!

https://www.youtube.com/watch?v=TvtLEaufFwQ

Баба Рога

Баба Рога се сопнува, се потпира на стап, а потоа лета со метла. Баба Рога се обидува да им наштети на сите, да ги повреди, но како што знаете во бајките доброто секогаш го подедува злото, така и тука на крајот таа пропаѓа под земјата и изчезнува.

https://www.youtube.com/watch?v=ZT3G4wlFXssКамаринска


Во оваа пиеса, Петар Илич Чајковски го пренесува звукот на руските народни инструменти - балалајка и волинка. Камаринскаја е руски танец. Слушни ја и пробај да танцуваш!

Волинка е еден вид гајда.

Балалајка е жичен руски народен инструмент.

https://www.youtube.com/watch?v=i6w-lk1kYQ4

Нова кукла

Пиесата „Нова кукла“ е продолжување на забавата, бидејќи девојчето е многу среќно со својата нова играчка. Танцува и се врти со новата кукла. Музиката многу точно го пренесува расположението на малото девојче, чувство на воодушевување и радост.

https://www.youtube.com/watch?v=1aXgIRZSWvA

Болна кукла


Пиесата е многу тажна. Девојчето тагува што нејзината кукла е болна, воздивнува, ја гали, сака да ја теши, жали. Можеби дури и солзи и капнуваат од нејзините очи? Но, нема потреба да бидеме тажни, куклата ќе се опорави наскоро!

https://www.youtube.com/watch?v=UHGtlJwe558

Песна на чучулигатаДали сте слушнале како пее чучулигата? Забавно, нежно, ѕвонливо и радосно. Во музиката ќе слушнете имитации на пеењето на чучулигата. Обидете се да ја нацртате оваа мала птица!

https://www.youtube.com/watch?v=X2BPGjGWnDMнаставник: Лариса Жулина - Митовски

ПРЕДМЕТ: МУЗИЧКO ОБРАЗОВАНИЕ

ОДДЕЛЕНИЕ : VII (СЕДМО)

ТЕМА : СЛУШАЊЕ МУЗИКА

НАСТАВНА СОДРЖИНА:
„Детски албум“ од П.И.Чајковски

НАСТАВНИ ТЕМИ НА НАСТАВНАТА ПРОГРАМА:

  • ИЗВЕДБЕНИ АКТИВНОСТИ (пеење, свирење на детски музички инструменти и музичко изразување и творење)
  • СЛУШАЊЕ МУЗИКА
  • МУЗИЧКА ПИСМЕНОСТ
  • НАРОДНО МУЗИЧКО ТВОРЕШТВО - Народни инструменти


VII (СЕДМО) ОДДЕЛЕНИЕ ДЕВEТГОДИШНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПРЕДМЕТ: МУЗИЧКO ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕДМЕТ: МУЗИЧКO ОБРАЗОВАНИЕ

„Детски албум“ од П.И.Чајковски