Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Zaczarowana zagroda

start

Alina i czesław centkiewiczowie

Paulina Loryńska

O autorach

Alina i Czesław Centkiewiczowie - pisarze, podróżnicy.
Autorzy wielu książek podróżniczych poświęconych Arktyce i Antarktydzie w tym wielu ksiażek dla dzieci.
Ich książki zawierają przeżycia i doświadczenia z licznych podróży polarnych. Pokazują odwagę i uczą wytrwałości w dążeniu do celu.

ARKTYKA vs ANTARKTYDA

Czar
Antarktydy

Antarktyda to kontynent położony najdalej na południe Ziemi, na którym znajduje się geograficzny biegun południowy. Jest położony w rejonie Antarktyki na półkuli południowej, niemal w całości na południe od koła podbiegunowego i otoczony przez Ocean Południowy. Jest to jedyny kontynent trwale
i całkowicie niezamieszkany przez człowieka.

+ mapa

+ mapa

Antarktyda

Jest to górzysty obszar niemal w całości pokryty pokrywą lodową o grubości ok, 1,9 km. Pod względem średnich warunków Antarktyda to najzimniejszy, najsuchszy i najbardziej wietrzny kontynent. Temperatura na Antarktydzie spada poniżej −90 °C.

Antarktyda pokryta jest grubą powłoką lądolodu jest prawie pozbawiony roślinności
Wyspy które otaczają Antarktyde to teren lęgowym różnych ptaków morskich: albatrosów, warcabników, wydrzyków, świergotek i wielu gatunków pingwinów.
W wodach otaczających Antarktydę spotkać można: foki, lamparty morskie, słonie morskie, krabojady, uchatki, wieloryby a także liczne gatunki ryb.

Pingwiny zamieszkują półkulę południową, głównie wybrzeża Antarktydy, czasami spotyka się u wybrzeży Nowej Zelandii.
Należą do ptaków nielotów za to są znakomitymi pływakami.
Żywią się różnymi morskimi zwierzętami, głównie rybami i kałamarnicami - to ich przysmak.

+ mapa

Pingwiny

PINGWIN ADELI

PINGWIN CESARSKI

PINGWIN KRÓLEWSKI

PINGWIN ANTARKTYCZNY

PINGWIN ZŁOTOCZUBY

PINGWIN BIAŁOBREWY

PINGWIN ADELI

Średniej wielkości pingwin. Charakterystycznym elementem
w ubarwieniu jest biały pierścień nagiej skóry wokół ciemnego oka. Dziób stosunkowo krótki, czerwonawo-czarny. Mają około od 60 do 75 cm wysokości. Są czarne z białym brzuchem i dolną stroną skrzydeł. Nogi mają różowoszare
Pingwiny Adeli gniazdują w dużych koloniach, na skalistych wybrzeżach. Gniazda budują z kamieni w zagłębieniu ziemi.
W jego diecie znaleźć można skorupiaki oraz ryby. Pokarm zdobywa nurkując. Jest świetnym pływakiem.

Pingwin Adeli - białooki

Wzrost pingwinów

Zaczarowana Zagroda

Rysujemy
pingwina

Wycinamy
pingwina

Wyklejamy
pingwina

Koniec