Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

pingwiny

kliknij w pingwinki i dowiedz się więcej o tych sympatycznych zwierzakach

Często jemy kamienie.

Nie wynika to jednak z braku pożywienia, a wręcz przeciwnie. Kamienie pomagają nam przemielić posiłek, a ich waga pomaga głębiej nurkować.

Mamy łaskotki i reagujemy na nie tak, jak człowiek.

Mamy świetny wzrok pod wodą. Na lądzie jeststeśmy krótkowidzami.

Łączymy się w pary na lata. Jesteśmy wierne i lojalne.


Największe pingwiny cesarskie mogą miec nawet 120 cm wysokości!

Najciekawsze książki i filmy z pingwinami w rolach głównych w zbiorach Biblioteki Białołęka

Zaczarowana zagroda

Chłopiec i pingwin

Pan Popper i jego pingwiny

Happy feet - Tupot małych stóp

Pingwiny z Madagaskaru

Marsz pingwinów

Pingwiny zamieszkują obszar zaznaczony na niebiesko.



Czy wiesz, że pingwiny nie znają nieździedzi polarnych (te żyją tylko na biegunie północnym). W stosunku do ludzi bywają ciekawskie i przyjazne. A to stąd, że na Antarktydzie (poza stacjami badawczymi) ludzie nie mieszkają i tutejsze zwierzęta nie mają złych doświadczeń z nimi związanych.

Inaczej zwierzęta Arktyki. Boją się człowieka, gdyż ten od wieków na nie poluje.

Pingwiny nie potrafią latać - to nieloty. A poruszanie się na lądzie w pozycji wyprostowanej bywa dla nich kłopotkiwe.




Co innego, kiedy przyjmą styl saneczkowy (na brzuchu), wtedy potrafią przemieszczać się na lodzie bardzo szybko.



Pingwiny jednak to zwierzęta przystosowane do życia w wodzie. W niej są niezwykle zwinne, szybkie, sprawne a przede wszystkim wytrzymałe. Słyną z niezwykłej techniki pływackiej, kiedy to z ogromną prędkością wyskakują z wody, jak torpeda, na odległość nawet do 1,8 m.

Odwrócenie ról u pingwina cesarskiego

Pingwiny cesarskie, zamieszkujące jałowe równiny Antarktydy, muszą znosić jeden z najbardziej ekstremalnych klimatów Ziemi: siarczyste mrozy i nieustające, silne wiatry. Jak w takich warunkach udaje się im rozmnażać, skoro samo przeżycie to wyzwanie? Cóż, pingwiny cesarskie opracowały własne sposoby. Samica składa jedno jajo na początku zimy i zamiast na zmianę z samcem opiekować się jajem, czyni go jedynym odpowiedzialnym za przetrwanie potomka. Samiec pingwina cesarskiego zostaje w domu, trzymając jajo na łapach, w ciepłym zagłębieniu pod brzuchem, a samica przez dwa miesiące przemierza lód, by dotrzeć do oceanu w poszukiwaniu pożywienia. A ponieważ razem raźniej i cieplej, panowie gromadzą się, ogrzewając wajemnie. Wyklute pisklęta zbierają się w pingwinie żłobki, pilnowane przez dorosłe osobniki.

Pingwiny są ciepłokrwiste. Natura wyposażyła je w mechanizm regulacji temperatury ciała, zarówno by uniknął zamarznięcia, ale także by nie dopuścić do przegrzania. Aby utrzymać ciepłotę ciepło z krwi płynacej do stóp jest przekazywane do krwi płynącej do serca, co wyjaśnia, dlaczego pingwinom nie zamarzają stopy. Aby obniżyć temperaturę ciata, naczynia krwionośne w skórze moga się rozszerzyć i przenieść ciepłotę ciała ku skórze, gdzie może zostać oddana na zewnątrz.

Pióra pingwinów są bardzo liczne i bardzo gęsto upakowane, przez co przypominają futro. U nasady każdego pióra znajduje się dużo puchu, który zatrzymuje powietrze przy grubej skórze pingwina. Poza tym pióra pingwinów pokryte są wodoodpornym tłuszczem powstającym w gruczole kuprowym. Ich gruba skóra ma dodatkową warstwę tuszczu, w której również przechowywana jest energia, Ponadto pingwiny współpracują, aby utrzymać ciepto. Dziesiątki tysięcy pingwinów tłoczy się w ogromnej kolonii, aby oszczędzać ciepto, na zmianę chroniac się wśrodku grupy.