Want to make creations as awesome as this one?

No description

More creations to inspire you

INTRO INNOVATE

Presentation

ESL: DISCOVERING NEW YORK CITY

Presentation

SUMMER ZINE 2018

Presentation

FALL ZINE 2018

Presentation

INTERNATIONAL EVENTS

Presentation

ENGLISH PAST SIMPLE LESSON

Presentation

MASTER'S THESIS ENGLISH

Presentation

Transcript

Wspólna praca - klasa 2a Czarny Bór,Nie znikajcie , HIPOPOTAM,Hipopotamy na wolności występują w środkowej i południowej Afryce.Ich pożywieniem są rośliny lądowe, głównie trawy.W trakcie jednego posiłku są w stanie zjeść nawet 68kg. Hipopotamy należą do zwierząt stadnych.Waga samca to 1500-1800kg,samica 1300-1500kg młode od 27-45kg.Ciekawostka: mleko jest koloru różowego., wilk,Wiktoria,Wilk to gospodarz i opiekun lasu.Na co dzień dba o to, aby w leśnym ekosystemie panował ład i równowaga. Jako przodek udomowionego psa powinien być szczególnie bliski człowiekowi. Jest inteligentny, wytrzymały i niezwykle opiekuńczy w stosunku do swojej watahy. To piękne i charyzmatyczne zwierzę nie cieszy się jednak dobrą sławą i przez lata było tępione. Okazuje się jednak, że to nie wilk jest zagrożeniem dla człowieka, lecz człowiek dla wilka.ROZMIAR WILKA 1,2 - 2mWILKI ŻYWIĄ SIĘ INNYMI SSAKAMI I PADLINĄ WAGA WILKA: DOROSŁY SAMIEC 30-80 kg DOROSŁA SAMICA 23-55 kg DŁUGOŚĆ ŻYCIA WILKA 6-8 lat, WILKI NA OGÓŁ TRZYMAJĄ SIĘ W STADZIE TAKIE STADO NAZYWANE JEST WATAHĄ Karol,, JAGUAR,JULIA K. ,To ssak z rodziny kotowatych. Jest największym kotem Ameryki. Ma cętkowane pomarańczowe lub czarne futro.Występuje na trawiastych i tropikalnych terenach Ameryki Południowej i Środkowej, oraz na pustyniach południowych Ameryki Północnej.Jaguar preferuje samotniczy tryb życia. Jest zwierzęciem aktywnym w nocy. Ma zdolność doskonałego widzenia w mroku.Pożywienie jaguara stanowią zwykle duże ssaki, w razie głodu zjada również drobne ssaki i ptaki, żółwie i ryby.Jaguary większą część roku żyją samotnie. W sierpniu i wrześniu samce poszukują samic.Po około stu dniach ciąży samica rodzi dwoje lub troje młodych, wyróżniających się jaśniejszym ubarwieniem. Kocięta ważą od 700 do 900 gramów, otwierają oczy po dwóch tygodniach, a mleko ssą przez sześć miesięcy.,,długość: od 100 cm do 190 cmdługość ogona: 65 cmciężar: do 100 kgdługość życia: 22 lata, Lena P., Koala,Pani Asia ,Osły na wolności żyją w niewielkich tabunach, składających się z kilkunastu osobników, którymi dowodzi dorosły ogier. W stadzie jest kilka klaczy i potomstwo., Osioł afrykański,długość ciała : 170 - 210 cmdługość ogona : 35 - 50 cmmasa ciała: 200 - 250 kgdługość życia na wolności: ponad 20 lat Kiedyś udomowiony. Obecnie w stanie dzikim żyje prawdopodobnie tylko kilkaset osobników tego gatunku.Osioł afrykański ma dużą głowę, spore, wydłużone uszy, które podczas upałów skutecznie chłodzą ciało. Ma piękne szaro - beżowe umaszczenie. Charakterystyczne są białe nogi z czarnymi paskami. Ogon zakończony jest kitką. Osioł ma bardzo dobry zmysł słuchu.Klacze w wieku 5 lat rodzą swoje pierwsze źrebię. Osioł zadawala się bardzo ubogą dietą z siana oraz słomy i sezonowym dodatkiem zielonek. , Kot Pustynny to drapieżny ssak z rodziny kotowatych.Występuje na Saharze, Półwyspie Arabskim i w Zachodnim Egipcie. Kot Pustynny jest głównie mięsożerny. Poluje na zające, jaszczurki,ptaki, owady,żmije, myszoskoczki. Kończyny krótkie, pomiędzy poduszeczkami stóp długie ciemne włosy, chroniące przed gorącym piaskiem.Głowa bardziej płaska niż u kota domowego. Charakterystyczną cechą kota arabskiego są duże uszy.Jest bardzo odporny na ekstremalne temperatury jakie panują na pustyniach. Beduini uważają kota pustynnego za zwierzę święte.Długość ciała 43 do 52 cmMasa ciała 1,4 - 3,1 kgLiczba młodych w mioci 2 - 8Długość życia do 13 lat - , KOT PUSTYNNY,Hubert,, Orangutan – rodzaj dużych małp człekokształtnych. Wyraz „orangutan” wywodzi się od malajskiego wyrażenia orang hutan oznaczającego „człowiek leśny”. Orangutany są małpami nadrzewnymi, spędzającymi na drzewach niemal całe życie, poruszając się między ich koronami. Prowadzą dzienny tryb życia, w nocy przesypiają około 12 godzin. Orangutany są małpami o długich rękach i krótkich nogach. Włosy długie, czerwonawe, rzadziej brązowe. Twarz naga, u samców występują szerokie talerze policzkowe; uszy małe przylegające. Kciuk i paluch krótkie, pozostałe palce długie. Samce są dwukrotnie większe od samic. Samice mogą dorastać do około 130 centymetrów i ważą około 45 kg, podczas gdy w pełni dojrzałe samce osiągają wysokość 180 centymetrów i ważą ponad 120 kg.Małpy te dożywają w stanie dzikim 35-40 lat, w niewoli do ponad 60 lat. Ciąża trwa 260–270 dni, rodzi się z reguły jedno młode o masie urodzeniowej 1200–1600 g.Jak inne małpy człekokształtne, orangutany są wysoce inteligentnymi zwierzętami. odkryto, że w jednej z populacji orangutanów osobniki regularnie posługują się narzędziami przy zdobywaniu pożywienia. Orangutany są najmniej agresywnymi małpami i charakteryzują się przyjaznym nastawieniem.Orangutany żywią się głównie owocami, liśćmi, termitami i owadami oraz jajami ptaków., orangutan,Aleksander,Zuzanna,Żyrafa ma ciało pokryte sierścią w cętki. Na długiej szyi ma wydłużoną głowę z płaskim nosem, chwytnymi wargami i długim językiem. Na głowie ma charakterystyczne rożki pokryte sierścią. Jej nogi są najdłuższe w świecie zwierząt, podobnie jak jej kręgi szyjne. Ma też znakomity wzrok. Zamieszkuje afrykańskie sawanny, żyjąc w małych stadach. Doskonale biega (nawet do 50 km/h), ale nie potrafi pływać. Ze względu na wzrost żyrafy mogą jeść to, do czego nie mają dostępu inne ssaki roślinożerne - ich ulubionym pokarmem są liście i młode pędy akacji. Ma trudności z dosięgnięciem głową do ziemi, dlatego rzadko zagląda do wodopoju. Jest bardzo odporna na brak wody. Żyrafy rodzą jedno młode po trwającej 15 miesięcy ciąży. ,wysokość: 5-6m (samce wyższe od samic)wysokość w kłębie: ok. 3mdługość ciała: ok. 2mdługość ogona: ok. 1mmasa ciała: 1-1,5 tonydługość życia na wolności: ponad 30 lat , żyrafa,kategoria VU - gatunek narażony na wyginięcie,,Amelia O.,Piotr,, ZEBRA,Zebra – nazwa stosowana na określenie ssaków z rodziny koniowatych charakteryzujących się obecnością białych pasów na czarnej sierści. Do zebr zalicza się zwykle trzy gatunki z licznymi podgatunkami: zebra stepowa, zebra równikowa, zebra sawannowa, zebra damarska, zebra pręgonoga.Masa: Zebra stepowa: 400 kg, Zebra górska: 280 kg, Zebra pręgowana: 380 kg Długość: Zebra górska: 2,4 m, Zebra pręgowana: 2,7 m ,,,Delfin zwyczajny,wielkość urodzeniowa: 0,75-0,85 mdojrzałość płciowa- samic: 1,6 m; samców: 1,7 mdojrzałość fizyczna- samic: 1,93 m; samców: 2,1 m, przy ok. 82 kgnajwiększy znany okaz: samica- 2 m; samiec- 2,19 m przy ok. 100 kgpożywienie: rozmaite małe ryby i głowonogizagrożenia: pospolity, żyje w wielkich stadach setek lub nawet więcej osobników.Delfin zwyczajny – gatunek ssaka morskiego z rodziny delfinowatych. Średniej wielkości delfin, najpospolitszy z waleni, zamieszkuje niemal wszystkie morza tropikalne i umiarkowane. W Morzu Bałtyckim spotykany bardzo rzadko. U delfinów zwyczajnych charakterystyczna jest obecność długiego dzioba. Płetwa grzbietowa jest nieznacznie zakrzywiona do tyłu. Grzbiet u tego delfina jest czarny, a brzuch biały. Plama na boku delfina może byċ, w zależności od populacji biała, błękitna, jasnoszara, żółtawo-kremowa lub żółtawo-brązowa.,nOSOROŻEC,Grzegorz,Spotyka się 2 podgatunki jeża:- jeż zachodnioeuropejski, z ciemną, brunatną plamą na środku piersi - jeż wschodnioeuropejski z białawym spodem ciała. Długość ciała tego gatunku wynosi ok. 26 cm, długość ogona 2 -4 cm, masa ciała 0,6 -1,2 kg. Grzbiet, boki ciała i wierzch głowy pokryte są kolcami o długości 2 -3 cm. Środkowa ich część ma barwę brązową, a podstawa i koniec są żółte. Pysk jeża europejskiego jest lekko wydłużony i ostro zakończony, uszy niewielkie. Silny podskórny mięsień okrężny umożliwia temu zwierzęciu zwijanie się w kulę i stroszenie kolców.Podstawę pożywienia jeża stanowi pokarm zwierzęcy. Stanowią go głównie owady i drobne kręgowce (płazy, gady, młode ssaki), a także ślimaki, dżdżownice i padlina. W okresie głodu zjada również rośliny.Okres rozrodczy jeża trwa od maja do września. W ciągu roku ma miejsce 1 lub 2 mioty. Po 5 -6 tygodniowej ciąży rodzi się 3 -8 nagich i ślepych młodych, które szybko pokrywają się miękkimi kolcami. Twarde i ostre kolce pojawiają się dopiero w 6 tygodniu życia. Dojrzałość płciową młode jeże osiągają w wieku 10 -12 miesięcy. W niewoli żyją ok. 8 -10 lat.,Julek, lis polarny, JEŻ,AMELKA S.,,Niedźwiedź malajski to jeden z najmniejszych gatunków niedźwiedzi, dorosły osobnik osiąga masę 35 kg. Samce są z reguły masywniejsze od samic o 10- 20 %.Gatunek ten jest jednym z najsłabiej poznanych niedźwiedziowatych. Wiadomo, że występuje w lasach deszczowych niemal całej Azji. Ich krótkie, gęste futro pozwala na życie w tym niezbyt sprzyjającym klimacie (gorącym i wilgotnym przez prawie cały rok). Opanowane umiejętności, takie jak wspinanie się po drzewach (bardzo długie pazury oraz nieowłosione stopy umożliwiają pewny chwyt i objęcie całego pnia drzewa), budowanie noclegowych gniazd wśród gałęzi (właściwie słowo ,,nocleg” nie jest tutaj odpowiednie, gdyż niedźwiedzie malajskie są aktywne głównie nocą, a wypoczywają za dnia). Rozród w warunkach naturalnych został dotychczas słabo poznany. Wiadomo, że ciąża trwa ok. 95 dni. Samica rodzi najczęściej jedno lub dwoje młodych. Noworodki niedźwiedzia malajskiego są ślepe, głuche i w pełni zależne od opieki matki. Pozostają przy niej aż do osiągnięcia dojrzałości płciowej w wieku ok. 3 lat.Niedźwiedź malajski należy do gatunków zagrożonych wyginięciem, jednak brakuje wystarczających danych, które pozwoliłyby określić stopień tego zagrożenia. Wiadomo, że komercyjne polowania, jak również utrata siedlisk na rzecz rozwoju gospodarki i rolnictwa to najważniejsze powody, dla których niedźwiedzi malajskich jest coraz mniej.,,Bartosz,Lis polarny to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych, występujących na obszarach na północ od kręgu polarnego. Lis polarny przybiera różne barwy na przykład niebieski, cienisty, biały, beżowy i szafirowy. Jego długość ciała z ogonem to: 80-95 cmdługość ogona:28-30 cmwysokość: 25-30 cmmasa: samica 2,5-8 kg, samiec nieco cięższyciąża:50-55 dniliczba młodych: 1-12 szczeniątdługość życia:12-14 lat.Żywi się ptakami, szczególnie ich pisklętami, małymi ssakami np. lemingami, jajami, rybami i padliną.,NIEDZWIEDŹ MALAJSKI ,RYŚ,,,długość ciała : 65-110długość ogona : 5- 23masa ciała: 5-30długość życia na wolności: 14-17Ryś jest drapieżnikiem z rodziny kotowatych, objętym ścisłą ochroną. Ryś ma krótki tułów z wydłużonymi kończynami. Futro rysia jest koloru rudawoszarego w różnych odcieniach, a cętki są cechą bardzo indywidualną. Istotną rolę odgrywają u rysia szerokie łapy, dzięki którym o wiele łatwiej jest mu poruszać się po śniegu. Ryś wiedzie samotny tryb życia – wyjątkiem jest matka opiekująca się młodymi. Rysice wydają na świat młode w okolicach maja po około 70 dniowej ciąży. Samica rodzi raz w roku, w maju-czerwcu, 2-4 młodych.,Ryś jest zwierzęciem mięsożernym, najczęściej w jego jadłospisie pojawiają się zające oraz ptaki, ale potrafi także upolować sarnę czy jelenia.,Długość ciała: 1,2-1,9 mDługość ogona: 12-13 cmMasa ciała: 75-115 kgDługość życia: 20 lat Odżywia się pędami roślin głównie bambusa, nie gardzi też rybami i gryzoniami. Panda musi jeść dużo ze względu na swoją budowę ciała. Panda wielka należy do zwierząt narażonych na wyginięcie ze względu na niską rozrodczość. Gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Klimat w którym żyje jest zimny i wilgotny. Futro pandy pozwala kamuflować się zwierzęciu. Głowa jest okrągła i krótka, szeroka i masywna. Potrafi stać na tylnych łapach. Wspina się po drzewach.,lew,JULIA Z.,Gabryś, Panda Wielka,Szymon,,Lew afrykańskidługość od 200-303 ciaładługość ogona od 60-100cmmasa ciała samiec od 150-250kg (rekord 375kg)samica od 100-160kg. Samiec i samica żywią się małymi i dużymi kręgowcami, a także małymi słoniami i antylopami. Lwy te żyją od 10-14 lat. ,Zagrożoną wyginięciem panterę śnieżną możnaoglądać we wrocławskim ogrodzie zoologicznym,, Panda zamieszkuje lasy bambusowe. Pandy zwykle żyją samotnie.Dawid, PANTERA ŚNIEŻNA,Pantera śnieżna to drapieżny ssak z rodziny kotów. Ma gęste futro o barwie szarawej na grzbiecie i białej na brzuchu lub białokremowej. Na sierści widnieją czarne lub ciemnobrunatne plamy.Pantera śnieżna poluje najczęściej o świcie i zmierzchu. Jej ofiarami mogą być koziorożce, dzikie i udomowione owce i kozy. Zjada także zające, świstaki, myszy i ptaki. Samice mogą urodzić dwie lub trzy małe pantery.Ciekawostka: pantera wykonuje najdłuższe skoki ze wszystkich kotów- do 15 metrów. , Długość ciała wynosi od 5,5 m do 6,5 m, wysokość w kłębie od 2,5 m do 3m,waga od 2 700 kg do 5 500 kg.Najwyższym punktem ciała jest głowa, grzbiet ma zaokrągloną, wypukłą linię opadającą ku tyłowi. Uszy są zdecydowanie mniejsze niż u słonia afrykańskiego. Ciosy, czyli zęby sieczne górnej szczęki nie występują u samic lub są u nich bardzo niewielkie. Część czołowa czaszki jest płaska, a trąba ma na końcu tylko jeden palczasty wyrostek. Na przednich nogach jest po 5 kopytek, na tylnych po 4. Skóra całego ciała ma kolor od ciemnoszarego do brązowego, jest silnie pomarszczona i prawie naga, tylko gdzieniegdzie pokryta rzadkim, sztywnym włosem. Na końcu ogona o długości ok. 1,5 m wyrastają szczeciniaste włosy tworzące kitkę.,Pantera śnieżna jest nieuchwytna niczym Górski Duch. Radek,PAWEŁ,długość ciała: 75-130 cmwysokość: 50-65 cmwaga: 35-70 kgdługość ogona: 100 cmdługość życia: 16-18 lat,Słoń jest związany z człowiekiem prawdopodobnie od 5000 lat. Słoń indyjski, łagodniejszy i łatwiejszy w tresurze od afrykańskiego krewniaka, z dawien dawna był w Indiach wykorzystywany do transportu, podnoszenia ciężarów, polowań i karczowania lasów. Jest także uznawany za symbol mądrości.,Dojrzałość płciowa: samce 3-4 lata; samice: 2-3 lataWymiary: 60-85 cmLiczba młodych: 1 młode raz na dwa lataMasa ciała: 8-15 kgDługość życia: 13-18 latKoala australijski występuje głównie w Australii. Większość swego życia spędza na najwyższych gałęziach drzewa eukaliptusowego. Jest zwierzęciem aktywnym nocą.Koale chłodzą swoje organizmy schodząc na najniższe partie drzew i przyciskając swój brzuch do konarów.Koala to gatunek torbacza z rodziny koalowatych. Nadrzewne zwierzę roślinożerne. Żyje samotnie lub w niewielkich grupach złożonych z samca i kilku samic. Dziennie zjada około 0,5 do 1 kg liści. Wodę pije rzadko. Młode koale rodzą się ślepe i nieowłosione o wadze poniżej 1 g, dorasta następnie w torbie przez około 6 miesięcy. Karmi się mlekiem matki przez 5 miesięcy. Bardzo dużo czasu spędzają z matką.Większość substancji mineralnych pobiera z soczystych liści. ,Tygrys,długość ciała : 175 - 330 cm długość ogona : 55 -110 cm masa ciała: 300 -350 kg długość życia na wolności: 15 latTygrys ma dużą głowę, pomarańczowe futro w czarne paski, jaśniejszy spód ciała, długi ogon.Jest bardzo sprawny. Ma doskonałe zmysły, zwłaszcza słuchu. żywi się jeleniami i innymi ssakami.jednym uderzeniem łapy może zabić psa lub człowieka.,Długość ciała- 330-420 cm.Długość ogona- 75 cm.Masa ciała- 1500-2500 kg.Długość życia-do 40 lat.Nosorożce zamieszkują sawanny i zarośla Afryki i Azji. Ciało masywne, ciężkie, okryte grubą skórą.Nosorożce pomimo swojej wielkości i ciężkości potrafią biec nawet 50 km/h. Najbardziej aktywne są pod wieczór i wczesnym rankiem , nie lubią się przegrzewać. Żywią się głównie trawą.Ciąża nosorożca trwa ok. 16 miesięcy po czym na świat przychodzi jedno młode. Nosorożce żyją samotnie lub w małych grupach(głównie samice z młodymi). Podstawowa broń nosorożca-jego róg-stał się przyczyną jego nieomal całkowitej zagłady z powodu znaczenia dla człowieka. Nielegalny handel to jedna z głównych przyczyn wymierania tego gatunku.,Słoń indyjski,","Jeż Jerzy i Ryś Ryszard w poszukiwaniu ginących gatunków,Tygrys - symbol władzy, siły i sprawności.,Materiały na potrzeby projektu,oracowanie Joanna Duroł i uczniowie 2a