Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Światowy
Dzień Pingwina

Z życia pingwinów

ŚWIATOWY DZIEŃ

PINGWINA

25 KWIETNIA

Wiosenne święto zostało ustanowione po tym, jak naukowcy zaobserwowali, że przez siedem lat z rzędu kolonia pingwinów Adeli po spędzeniu miesięcy na morzu wracała na Antarktydę do swoich terenów lęgowych właśnie 25 kwietnia.

Skąd to święto?

Pingwiny obchodzą swoje święto również zimą. 20 stycznia przypada Dzień Wiedzy o Pingwinach.

Od tego czasu naukowcy niecierpliwie czekają na powrót pingwinów, by uroczyście je powitać.

Gdzie mieszkają pingwiny?

Wbrew pozorom, nie tylko Antarktyda jest ojczyzną pingwinów, Żamieszkują one także inne rejony półkuli południowej: Nową Zelandię, południową część Afryki, Amerykę Południową i Australię..

Pingwiny nie sa sąsiadami polarnych niedźwiedzi. Misie mieszkają na półkuli północnej i nigdy z pingwinami się nie spotkają!

Biały brzuszek

Silny dziób

Krótkie nóżki z błoną pławną

Mam czarny grzbiet i czarne skrzydełka.

Waż

Ważę jakieś 6 kg i mam okoł 50 cm wzrostu.

Zobacz, jak wyglądam

Jest nas kilkanaście gatunków

Właściwie wszyscy wyglądamy podobnie, ale różnimy się między sobą wzrostem i wagą. Na przykład ja (pingwin Adeli) jestem nieduży, ale mój kuzyn pingwin cesarski osiąga wysokość nawet 130 cm i wgę 45 kg.

Ogon, pełniący w wodzie rolę steru

Tu ustawiliśmy się wg wzrostu

Jesteśmy ptakami, ale nasze skrzydła bardziej przypominają płetwy i służą nam do sprawnego poruszania się w wodzie, nie w powietrzu i dlatego nie potrafimy latać.

Świetnie za to pływamy. Na lądzie zaś potrafimy posuwać się szybko na brzuchu. Tylko w pozycji pionowej poruszamy się trochę niezdarnie.

Naszym przysmakiem sa ryby, kałamarnice i drobne morskie skorupiaki.

Jesteśmy towarzyskie i opiekuńcze. Żyjemy w koloniach (tak łatwiej nam przetrwać zimę i chronić młode przed mrozem),

Jako rodzice wspólnie opiekujemy się naszymi dziećmi i dbamy o ich bezpieczeństwo.

Gniazda zakładamy w szczelinach skalnych. Nasze młode szybko się jednak usamodzielniają i spędzają wspólnie czas w przedszkolach, których pilnuje kilka dorosłych pingwinów.

Naszym największym wrogiem jest lampart morski.



Tak toczy się nasze życie

Pod ikonkami znajdują się informacje. Najedź na ikonę myszką, by je odczytać. Zacznij od lewego górnego rogu

Zdjęcie z pakietu edukacyjnego Ecokalendarza

Styczeń-marzec

Żerowanie na morzu

Kwiecień

Wędrówki na tereny lęgowe

W czasie, kiedy samce wysiadują jaja,

samice odchodzą do morza na żer

Maj

Zapładnianie i złożenie jaj przez samice

Grudzień

Opierzenie młodych

Pingwiny wracają na morze

Październik-listopad

Pisklęta tworzą grupki, aby utrzymać ciepło

Wrzesień-październik

Karmienie młodych

Sierpień

wylęgają się młode


Powrót samic z morza

Teraz one przejmą opiekę nad młodymi pingwinami, by samce mogły wyruszyć na żer

Czerwiec-lipiec

Samce ogrzewają jaja

Styczeń-marzec

Żerowanie na morzu

Odejście samców po pokarm

(cykl powtarza się 6 razy)

W tym czasie rodzice na zmianę opiekują się młodymi

Ze świata pingwinów

KONIEC

Wszystkie wykorzystane w prezentacji
obrazy oprócz oznaczonych, posiadają licencje creative commons; pochodzą z serwisu pixabay.com