Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Авантурите на Програмко

Приказна

Почни

Escape Room

Авантурите на Програмко

Соба за бегство


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna

Мисијата се состои од 5 загатки кои се наоѓаат на сите страни на светот. Треба да ги решиш користејќи го твоето знаење од информатиката. Секоја загатка ти дава по една цифра. Сите цифри на крајот формираат петоцифрен број кој ќе го отвори сефот кој се наоѓа лево на мапата.
Во сефот се наоѓа тајната за повисока оценка по информатика, која сите сакаат да ја дознаат.
Со стрелката десно која се наоѓа во десниот горен агол се враќаш едно ниво назад во играта.
Играта започнува со клик на Почни.

1. Гренланд

Одбери ја твојата дестинација

2. Јужна Америка

4. Африка

5. Азија

3. Европа

TRY AGAIN?

Ја најде првата загатка
Следи ја низата од стрелки под лавиринтот и види до кој број ќе те однесат. Тоа е првата цифра од кодот.
Кликни на Start за да го видиш лавиринтот. Запиши си го. Ќе ти треба на крајот за да го отвориш сефот.

START

За да ја откриеш втората цифра треба да откриеш каква вредност ќе има променливата a после извршувањето на следниот алгоритамски блок.

a=3
b=4
Ако b>3
тогаш зголеми го a за 4
инаку
намали го a за 1


Стигна до третата загатка.

За да го најдеш третиот број од кодот треба да одредиш каква вредност ќе има променливата c на крајот од овој алгоритамски сегмент

c = 5
повторувај 4 пати
намали го c за 1
крај_повторувај

Стигна до четвртата загатка


c = 5
повторувај 4 пати
зголеми го c за 1
крај_повторувај

За да го најдеш четвртиот број од кодот треба да одредиш каква вредност ќе има променливата c на крајот од овој алгоритамски сегмент

Браво, дојде до крајот.

Тука се крие последната цифра. Одреди која ќе биде вредноста на променливата x по извршување на алгоритамскиот блок.

x = 5
y = 3
p=x
x=y
y=p

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

*

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

*

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

**

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

**

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

***

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

***

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

****

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

****

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

Кликни OK

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

Кликни OK

2

Внеси ја лозинката

OK

0

9

1

3

4

5

6

7

8

НЕТОЧНО

2

Браво!!! Само со труд се добива убава оцена по секој предмет!
Кликни на овој текст и внеси го твоето име, презиме и одделение и потоа внеси го бројот со кој го отвори сефот.